Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Νεοελληνικού Θεάτρου

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοποί και Στόχοι του Ε.Ε.Τ.Ν.Θ.:

  1. Η κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών, ερευνητικών και επιμορφωτικών αναγκών του Tμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στα γνωστικά αντικείμενα που αναφέρονται στο άρθρο 1 του  Κανονισμού του Εργαστηρίου.
  2. Η συλλογή και καταγραφή, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, θεατρολογικού αρχειακού υλικού και η διεξαγωγή ερευνών.
  3. Η διεπιστημονική συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα γνωστικά αντικείμενα που περιγράφει ο τίτλος του Εργαστηρίου καθώς και η παροχή βοήθειας σε νέους ερευνητές.
  4. Η συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια, Κέντρα Ερευνών, εκπολιτιστικούς φορείς και επιστημονικά σωματεία του εσωτερικού και του εξωτερικού, των οποίων οι επιστημονικοί στόχοι και οι επιδιώξεις συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με αυτούς που θέτει το Εργαστήριο.
  5. Η παροχή υπηρεσιών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 159/1984 «Προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από τα Πανεπιστημιακά εργαστήρια σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς» (Α΄53).
  6. H προαγωγή της έρευνας γύρω από θέματα της Ελληνικής Θεατρολογίας και ειδικότερα του Νεοελληνικού Θεάτρου, και η ανάληψη και εκπόνηση ανάλογων προγραμμάτων.
  7. Η βιβλιογραφική καταγραφή σχετικών επιστημονικών εργασιών σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό τη συγκρότηση θεματικών βάσεων δεδομένων, με μακροπρόθεσμο στόχο τη διάχυση των πληροφοριών και τη στήριξη των νέων ερευνητών.
  8. Η ανάπτυξη εκδοτικής στρατηγικής με τη μεταγραφή και φιλολογική αποκατάσταση χειρογράφων κειμένων, την αναστύλωση σημαντικών θεατρικών έργων των περασμένων αιώνων, την προετοιμασία κριτικών εκδόσεων και την έκδοση μονογραφιών, καθώς και επιστημονικού περιοδικού, ελληνόγλωσσου και ξενόγλωσσου.
  9. Η συγκέντρωση παντός είδους αρχειακού υλικού (έντυπου και ηλεκτρονικού) που σχετίζεται με τα αντικείμενα έρευνας και μελέτης του Εργαστηρίου.
  10. H δημιουργία αρχείου διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών που εκπονούνται στο Τμήμα και η καταλογογράφηση συναφούς υλικού από άλλους πανεπιστημιακούς φορείς.
  11. Η διοργάνωση ειδικών Συναντήσεων, Σεμιναρίων, Hμερίδων, Συμποσίων και Συνεδρίων καθώς και ανοικτών κύκλων μαθημάτων και διαλέξεων, με επίκεντρο τις θεατρικές σπουδές ως ιστορία, θεωρία και διδακτική πράξη.
  12. Τη συγκρότηση αρχείων γύρω από τα αντικείμενα που περιγράφονται στο άρθρο 1 του κανονισμού του εργαστηρίου και την ψηφιοποίησή τους, με στόχο τη δημιουργία ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων.
  13. Τη δημιουργία ψηφιακών αρχείων με σκοπό την προώθηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη θεατρολογική έρευνα και τη διάχυση της τεχνογνωσίας στη διδασκαλία της θεατρολογίας σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα.
  14. Την κατασκευή δικτυακού τόπου με σκοπό την παρουσίαση και διάδοση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο Εργαστήριο και την ενίσχυση της συνεργασίας του Εργαστηρίου με συναφή Eργαστήρια και Kέντρα Έρευνας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  15. Την οργάνωση επιστημονικών δραστηριοτήτων και τη σύνδεση με εθνικούς και τοπικούς επιστημονικούς φορείς καθώς και με φορείς του εξωτερικού (βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, εργαστήρια άλλων πανεπιστημίων με συναφείς στόχους), για την ανάπτυξη συνεργασιών με απώτερο στόχο την ανάδειξη αφενός της ιστορικής πορείας του Νεοελληνικού Θεάτρου ως έκφραση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου ως πνευματικού και καλλιτεχνικού δημιουργήματος ενταγμένου στο διεθνές γίγνεσθαι της σύγχρονης παιδείας και του πολιτισμού.